Jak fungují nádrže na dešťovou vodu a jaké mají výhody?

Nádrže na dešťovou vodu jsou skvělým zařízením, které dokáže uchovávat dešťovou vodu po dlouhou dobu a následně ji opět čerpat jako užitkovou vodu na pozemek i domácnost. Její funkce je ale spoustě lidí nejasná. A proto vám dnes přinášíme krátké otázky a odpovědi, formou klasického článku.

Jak se dostává voda do systému nádrže

Voda se do nádrže na vodu dostává klasickými vstupními kanálky, jako je tomu u víceméně všech dostupných druhů nádrží. Na povrchu mohou být různá absorpční tělesa na místech, kde se jinak voda hodně sdružuje, nebo může do nádrže vést rovnou cesta z okapů a dalších podobných cest. Celý systém je poté citlivě vyspádovaný tak, aby voda do nádrže dotekla samočinně bez jakékoliv pomoci dalších mechanismů.

Je v nádrži voda v bezpečí?

Během své ceny do nádrže se voda čistí od druhých nečistot. Nemělo by se tak do nádrže dostat maximum nečistot jako mohou být kupříkladu listy či větší části trávy a rostlin. Rozhodně ale nepočítejte s tím, že nádrže na dešťovou vodu budou obsahovat pitnou, čistou vodu. Voda která je v nádrží uložená, je vhodná opravdu jen na užitkové účely.

Jak dochází k užívání vody?

Vodu můžete pochopitelně i manuálně nabírat. Každá nádrž má totiž z povrchu přístupový poklop, kterým se jednoduše dostanete do jejího hlavního prostoru. Tím můžete třeba i kontrolovat míru naplnění nádrže na dešťovou vodu.

Systémy nádrží na dešťovou vodu, jsou ale většinou vybaveny čerpadlem. Čerpadla mohou mít různou sílu a podle toho se liší i jejich použitelnost. Menší síla čerpadla postačí například v moment, kdy vodu užíváte jen ke splachování WC. Naopak silnější výkon čerpadla oceníte v moment, kdy používáte vodu na kropení pozemku. Čerpadla jsou přímo napojená na nádrž a jako jedna z mála součástí systému, jsou vyvedeny na povrch.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.